Klima og miljø
Mat for framtiden
Vi må redusere forbruket av kjøtt betydelig for å sikre planetens framtid. Dette er det felles synet blant ekspertene, og vi er enige.
En av årsakene er at animalsk mat krever langt flere ressurser og areal. Hele 77 % av det globale jordbruksarealet brukes til husdyrhold og fôr, mens animalske matvarer bare dekker 18 % av kaloribehovet og 37 % av proteinbehovet. (1) Husdyrsektoren er også en ledende årsak til avskoging (2), høyt vannforbruk (3) og tap av biologisk mangfold (4).
En omstilling til et mer plantebasert kosthold er essensielt for å dempe disse alvorlige miljøutfordringene. FNs klimapanel understreker at å gå over til et kosthold med mer plantebasert mat og mindre animalsk mat har et stort potensial for utslippsreduksjon (5).
Hvis produksjonen av animalske matvarer var et land, ville det være den tredje største kilden til klimagassutslipp i verden, rett etter USA.(6, 7)
Plantebasert vs. animalsk
Plantebaserte produkter har et betydelig lavere karbonavtrykk – i noen tilfeller kan de stå for så lite som 10 % av utslippene sammenlignet med sine animalske motparter. Her er noen vanlige eksempler. (8, 9)
Benytt din unike mulighet som kantine!
Kantiner er i en unik posisjon til å skape store endringer for miljøet og klimaet. Ved å tilby mer plantebasert mat kan du ikke bare redusere klimagassutslipp og spare viktige ressurser som vann og land, men også inspirere hundrevis av gjester hver dag. Små justeringer på menyen kan gi store ringvirkninger. Din innsats for bærekraft bidrar til en sunnere planet og fremmer en grønnere framtid – både for gjestene dine og for kommende generasjoner.
Kontakt ossBestill håndbokGlobal konsensus – vi trenger et skifte mot mer plantebasert kosthold
«Plantebaserte matvarer – som frukt og grønnsaker, fullkorn, bønner, erter, nøtter og linser – bruker generelt mindre energi, land og vann, og har lavere klimagassutslipp sammenlignet med animalske matvarer.»
«Plantebaserte dietter har potensial til å ikke bare forbedre menneskers helse, men også redusere miljøpåvirkningen forbundet med høyt forbruk av animalske matvarer som kjøtt og meieriprodukter. Produksjon av plantebaserte matvarer, som frukt og grønnsaker, korn, belgfrukter, nøtter og frø, fører til lavere klimagassutslipp enn produksjon av animalske produkter.»
Miljødirektoratet trekker fram at å følge de norske kostholdsrådene er ett av de viktigste klimatiltakene Norge kan gjennomføre i årene som kommer.
Kilder
1. Ritchie, H., & Roser, M. (2019, september). Land Use. Our World in Data. https://ourworldindata.org/land-use
2. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). (2019, august). Special report: Climate Change and Land. https://www.ipcc.ch/srccl/
3. UNESCO-IHE Institute for Water Education. (2010). The green, blue and grey water footprint of farm animals and animal products. https://www.waterfootprint.org/resources/Report-48-WaterFootprint-AnimalProducts-Vol1.pdf
4. Chatham House. (2021, februar). Food system impacts on biodiversity loss. https://www.chathamhouse.org/2021/02/food-system-impacts-biodiversity-loss
5. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). (2022). Food security. In Climate Change and Land: IPCC Special Report on Climate Change, Desertification, Land Degradation, Sustainable Land Management, Food Security, and Greenhouse Gas Fluxes in Terrestrial Ecosystems. Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/9781009157988.007
6. World Resources Institute. (2023) Interactive Chart Shows Changes in the World’s Top 10 Emitters. https://www.wri.org/insights/interactive-chart-shows-changes-worlds-top-10-emitters
7. Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2022). Global emissions from livestock in 2015. GLEAM v3.0 dashboard. https://foodandagricultureorganization.shinyapps.io/GLEAMV3_Public/
8. Cicero. (2021). Offentlige innkjøp som klimapolitisk virkemiddel: potensialet for å kutte utslipp i matsystemet.
https://pub.cicero.oslo.no/cicero-xmlui/bitstream/handle/11250/2837073/Rapport%202020%2008%20web%20def%20-%20update%201.pdf
9. Ritchie, H., Rosado, P. & Roser, M. (2022). Environmental Impacts of Food Production. Our World in Data. https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food